(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A kétrészes tanulmány első fele bemutatja a mesterséges intelligencia növekvő szerepét a forenzikus tudományok művelésében. Az alapfogalmak tisztázását és a rövid történeti áttekintést követően sorra veszi a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásának lehetőségeit a különféle forenzikus szakterületeken: genetika, nyomtan, vegyészet, toxikológia, antropológia, igazságügyi orvostan. Módszertan: A tanulmány számos, közelmúltban megjelent külföldi szakcikk feldolgozásával azok szintézisét végzi el. Megállapítások: A mesterséges intelligencia alkalmazásának behatolása az egyes tudományterületekre napjainkban is zajló folyamat. Ezt a fejlődést nem kerülhetik el a legváltozatosabb forenzikus szakterületek sem. A hagyományos módszerekkel kezelhetetlen méretű adatbázisokban való eligazodás, a mintafelismerés, a gépi tanulás mind hasznos eszköz lehet a forenzikus tudomány műveléséhez is. Fontos következtetés azonban, hogy az MI a szakértői munka támogatója, nem helyettesítője. Érték: Magyar nyelven a forenzikus tudományok területén ilyen részletes összefoglaló szakcikk eddig nem született.