(untitled) (Belügyi Szemle, 2026)
Cél: Digitalizálódott életünkben a bűncselekmények felderítése és bizonyítása során megkerülhetetlen az elektronikus adatok bizonyítékként történő felhasználása. Ez különösen igaz a kibertérben vagy azzal összefüggésben elkövetett bűncselekmények esetén, melyek meghatározóvá váltak az elmúlt években. A privát életünk védelme ugyanakkor megköveteli az adatok kezelésének időbeli korlátázását, ami miatt az igazságügyi hatóságoknak rövid idő alatt kell intézkedniük ezek beszerzésére. Még nehezebb a bizonyítékok határon átnyúló beszerzése, melynek eddig alkalmazott módszerei lassúak, nehézkesek és gyakran adatvesztéseket eredményeznek. Az EU 2023-ban fogadta el azt a normacsomagot, mely az elektronikus bizonyítékok határon átnyúló beszerzését hivatott egyszerűsíteni. A 2026. augusztus 18-tól alkalmazandó rendelet és az érvényesülését elősegítő irányelv tíz napra rövidíti majd a bűnügyi adatkéréseket, de ehhez ki kell alakítani az előírt feltételrendszert. A tanulmány ezt a normacsomagot, illetve a végrehajtandó feladatokat mutatja be az eredményes felkészülés érdekében. Módszertan: A szerző hazai és nemzetközi jogi normák alapján, gyakorlati tapasztalatok figyelembevételével vizsgálta az elektronikus bizonyítékok határon átnyúló beszerzését és az új szabályozás fontosabb pontjait. A tanulmány ismerteti a jelenleg hatályos jogszabályok nyújtotta lehetőségeket, és részletesen bemutatja a rendelet által megteremtett új szabályozási környezetet. Ismerteti az adatok megőrzésére és közlésére kötelező határozatokat, az adatok körét, valamint az érintett szolgáltatók és hatóságok feladatait. Értékeli a rendelet alkalmazásához szükséges feltételeket, összevetve azokat a jelenlegi hazai viszonyokkal. Végezetül felhívja a figyelmet olyan feladatokra, amelyek teljesítése szükséges a rendeletben foglaltak végrehajtásához. Megállapítások: A jövőben bevezetendő adatkérési lehetőség várhatóan egyszerűsíti, gyorsítja és hatékonyabbá teszi a bűncselekmények nyomozását. Ugyanakkor több kérdés is felmerül, amelyek megválaszolása befolyásolja majd a rendelet hazai alkalmazását. Ezek közé tartozik a sürgős esetben történő adatkérésre való jogosultság és a nyomozó hatóságnak nem minősülő szervek adatkérési lehetősége. Érték: A tanulmány – mely részletesen bemutatja az alkalmazásra váró új szabályozást – hasznos segédlet lehet a jogalkotók és jogalkalmazók számára, mind a felkészülés, mind a későbbi alkalmazás időszakában.