(untitled) (Belügyi Szemle, 2019)
Sajnálatos, de napjainkban mind a mai napig él az emberek jelentős részében az a téves meggyőződés, miszerint az addikciók oka az akaratgyengeség és az erkölcsi értékek hiánya. Még nagyobb gond, hogy az effajta moralizáló és hiányos információkon alapuló kijelentések nem csak a köznapi beszélgetések szintjén jelennek meg. Egyes szerzők és szerkesztők olykor a tudományos igényű munkáikban is képviselik ezt a téves álláspontot. E tanulmány célja, hogy bemutassa az addikciók kialakulásának komplex hátterét azon olvasók és szakemberek számára is, akik elsősorban nem a pszichológia vagy az egészségtudomány, hanem a rendészettudomány eredményei iránt érdeklődnek. Az addikciók kialakulása mögött ugyanis nem az akaratgyengeség vagy a morális értékek hiánya áll. Az addikciók oksági tényezői mögött meghúzódnak: biológiai tényezők, környezeti hatások, pszichológiai tényezők és egyéb hatások.