A fogvatartottak azonosítása a büntetés-végrehajtásban (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A büntetés-végrehajtási szervezetnél a fogvatartottak személyazonosításának jelentős szerepe van a befogadásnál, illetve a szervezet mindennapjaiban. A szerző munkája során elsősorban a fogvatartottak személyazonosításának fejlődését kutatja, és a jelenlegi azonosítási módszer kiváltására tesz javaslatot.Módszertan: A cikk szerzője felkutatja és összefoglalja, hogy az elmúlt évtizedekben milyen azonosítási módokat alkalmaztak a fogvatartottak azonosítására, illetve javaslatot tesz új azonosítási módszer kialakítására.Megállapítások: A kutatás során és a publikációban bemutatásra kerül, hogy a jelenlegi azonosítási mód kiváltható egy biometrikus azonosítási módon alapuló módszer alkalmazásával.Érték: A publikáció hiánypótlónak tekinthető az azonosítás fejlődésének áttekintését illetően. A téma aktuális és időszerű napjainkban, fontos kérdéskört tárgyal.
Keywords: büntetés-végrehajtás; fogvatartott; személyazonosítás; biometria