Az Europol szerepe a kiberbűnözés elleni küzdelemben (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány célja, hogy bemutassa az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központjának (Europol European Cybercrime Centre – EC3) szerepét és tevékenységét a kiberbűnözés elleni küzdelemben, különös tekintettel a legmodernebb technológiai megoldásokra és együttműködési mechanizmusokra.Módszertan: A kutatás során az EC3 által alkalmazott stratégiák és eszközök elemzésére került sor. A szerzők az adatok gyűjtése és elemzése során az Europol belső jelentéseit, nyilvánosan elérhető forrásokat, valamint esettanulmányokat használtak fel, hogy átfogó képet nyújtsanak az EC3 tevékenységéről és hatékonyságáról.Megállapítások: Az EC3 kiemelkedő szerepet játszik a kiberbűnözés elleni küzdelemben, különösen a transznacionális bűnszervezetek és a fejlett kiberfenyegetések kezelésében. Az EC3 három fő részlegből áll, melyek közé tartozik az operatív egység, a digitális támogató egység és a szakértelemmel foglalkozó egység. Az operatív egység négy állandó analitikai projektet tart fenn, amelyek mindegyike különböző kiberbűnözési területekre koncentrál.Érték: A tanulmány értékes betekintést nyújt az EC3 működésébe, és a központ kiberbűnözés elleni globális küzdelemhez nyújtott tevékenységébe. Kiemeli az Europol hatékony együttműködési modelljét, amely segíti a nemzetközi összefogást a kiberfenyegetések elleni harcban. Az EC3 tevékenységei jelentősen hozzájárulnak a tagállamok közötti információmegosztáshoz és operatív együttműködéshez, növelve ezzel a kiberbűnözés elleni védekezés hatékonyságát.
Keywords: kiberbűnözés; Europol; kiberbiztonság; transznacionális bűnszervezetek