Egy alternatív kriminálpszichológiai modell bemutatása, különös tekintettel a kriminalisztikai pszichológia tudományterületére és nyomozástámogató szerepére (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja rámutatni, hogy a 20. századi popperi kriminálpszichológia-klasszifikáció napjaink tudományos igényeire kevésbé reflektál, egyúttal rámutatni azokra a főbb aspektusokra, amelyek mentén a modern kriminálpszichológia-fogalom újradefiniálása lászik szükségesnek. Ezek az aspektusok a kriminalisztikai pszichológia felértékelődése, tudományterületben betöltött szerepének kiemelése és az alkalmazott eljárásainak megismerése. A kriminalisztikai pszichológia a popperi felosztás alapján a kriminálpszichológia alterületét képezi, ugyanakkor szerepe – a szerző szerint – az idők során nagyobb hangsúlyt kap a modern bűnüldözésben. A kriminalisztikai pszichológia mellett pedig igyekszik a szerző rámutatni további, olyan alkalmazott területekre is, amelyek szerepe ez idáig kevésbé volt kiemelve.Módszertan: A szerző szakirodalmi áttekintés útján mutatja be a kriminálpszichológia és a kriminalisztikai pszichológia viszonyrendszerét, majd sorra veszi a főbb kriminalisztikai pszichológiai eljárásokat.Megállapítások: A kriminalisztikai pszichológia szerepe napjainkban sokkal jelentősebb, mint a 20. század második felében volt, ennek okán újradefiniálása szükséges. Az egyes alkalmazott eljárások közül főként az elkövetői vagy bűnügyi profilalkotás adja az empirikus vizsgálódások fókuszát, azonban a profilalkotás mellett még számos speciális pszichológiai eljárás van, amelyek nyomozástámogató funkcióval rendelkeznek. Ugyancsak szükségessé vált a kriminálpszichológia alternatív modellezése is, melyre a szerző egy általa klasszifikált modellt vázol.Érték: A kriminálpszichológia keretrendszerének újragondolása szükséges lehet, amivel kapcsolatban konszenzus egyelőre nincs. Ugyanakkor a kriminalisztikai pszichológia terminológiájának alkalmazása specifikálhatná és differenciálhatná a kriminálpszichológiai alapú empirikus kutatások fókuszát és a speciális nyomozástámogató eljárások megbízhatóságát.
Keywords: alternatív modell, kriminálpszichológia, kriminalisztikai pszichológia, differencia