Az életkor jelentősége a gyermekkorú tanúk kihallgatásakor a büntetőeljárásban (Belügyi Szemle, 2011)
A tudományterületek közötti határok miatt a bírák és a bűnüldöző szervek munkatársai gyakran nehézségekbe ütköznek a tanúvallomások megfelelő értékelése vagy a szakértők, különösen a pszichológusok számára feltett kérdések megfogalmazása során. Ilyen esetekben nem elegendő a józan ész, a logikus gondolkodás vagy akár a pszichológiai módszerek alkalmazása. Bizonyos pszichológiai funkciók, mint az észlelés, az emlékezet, a koncentráció, a képzelet és az egyén személyiségstruktúrájának ismerete értékes információkat nyújthat a nyomozó hatóságok és a bíróságok számára. E kérdések feltárása során a szerző a fiatalkorú tanúk kihallgatására összpontosít.
Keywords: gyermekkorú tanúk; kihallgatás; büntetőeljárás