Az új irányítási rend hatása az Információs Hivatal tevékenységére és a nemzetbiztonsági koordinációra (Belügyi Szemle, 2011)
Az új magyar kormány 2010-ben átalakította a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítását. Megszüntette a három polgári szolgálat egységes irányítását, és azt a belügyminiszter, illetve a külügyminiszter között osztotta meg. A cikk arra összpontosít, milyen következményekkel jár a polgári hírszerző szolgálat külügyminiszter alá rendelése. A szerző elemzi, hogy a magyar külpolitika miként profitálhat a változtatásból, valamint hogyan érinti az Információs Hivatal munkáját. A cikk bemutatja, hogy a változás miként befolyásolhatja az Információs Hivatal együttműködését legfontosabb partnereivel, például testvérszervezetével, az immár a belügyminiszter irányítása alá tartozó Alkotmányvédelmi Hivatallal, illetve más rendvédelmi szervekkel. Az irányítás megosztásának hatásait elemezve a szerző bizonyos változtatásokat is javasol annak érdekében, hogy a nemzetbiztonság területén jobb koordináció valósuljon meg.
Keywords: Információs Hivatal; nemzetbiztonság; kormány