Amikor a változások életbe léptek: erdélyi magyaroknak 1985-től megengedték, hogy átlépjék a nyugati határt (Belügyi Szemle, 2020)
A szocializmus utolsó éveiben az erdélyi magyarok súlyos megrázkódtatásokon mentek keresztül. A körülményeket tovább rontották a jelentős feszültségek a román és a magyar párt- és állami szervek között. A Romániában élő magyarok körülményein igyekezett javítani egy szigorúan bizalmas eljárás, amely megengedte, hogy a Magyarországon jogszerűen tartózkodók titokban tovább utazhassanak Ausztriába vagy Jugoszláviába.
Keywords: határellenőezés; határőrség; közlekedési ellenőrző pont; útlevél kezelő