Az 1802. és 1811. évi nagy debreceni tüzek hivatalos elemzése (Belügyi Szemle, 2020)
Debrecen városának mai városképét nagyban befolyásolták a történelme során előfordult tüzek. Ezek közül a két legkomolyabb károkat okozó esetet szeretnénk bemutatni, az 1802. évi és az 1811. évi tüzet. A tüzekkel kapcsolatban összefoglaljuk a keletkezett károkat, a korabeli források feldolgozásával. A tüzek után szigorúbb tűzmegelőzési előírások jelentek meg. Ezek a katasztrófák meggyőzték az embereket a tűzvédelem fontosságáról. A 18. századi várossal kapcsolatban megpróbáljuk összehasonlítani a 18. századbeli tűzvédelmi szabályokat a jelenlegiekkel, és összehasonlítást végzünk a tűz napjainkban történő keletkezésének lehetőségével, a tüzek okainak feltárása révén.
Keywords: tűzrendészeti katasztrófa; katasztrófavédelmi hatóság; tűzvédelem; megelőzés