A közlekedési balesetek alakulása a benzinár függvényében (Belügyi Szemle, 2021)
A közúti közlekedési balesetek lényegesen több halálos áldozatot követelnek, mint a személy elleni bűncselekmények, ami már önmagában indokolja a hatékony fellépést a balesetek megelőzése érdekében. A balesetek megelőzésének alapfeltétele, hogy ismerjük a balesetek bekövetkezésének okait, a balesethez vezető körülményeket. Az elmúlt évtizedekben többször, több helyen lehetett hallani, hogy a magas benzinár miatt lényegesen csökkent a közlekedési balesetek száma. Jelen összeállítás arra vállalkozik, hogy matematikai módszerekkel feltárja, van-e összefüggés a motorbenzin árszintje és a bekövetkezett személyi sérüléses közlekedési balesetek száma között.
Keywords: közlekedésbiztonság; balesetmegelőzés; közlekedési baleset; objektív felelősség